Yakup GÖKÇE
Kentsel ailelerde genellikle çekirdek aile tipi geçerlidir. Kentsel Aile tarımdan tamamen kopmuÅŸ, iÅŸçi, memur, esnaf aileleridir. Aynı zamanda modern yaÅŸam tarzını hayat tarzına uyarlayan aile tipidir. Daha çok kırsal kesimde yaÅŸayan geniÅŸ aile (Aslan, 2002) açısından önemli olan, tüm aile bireylerinin ekonomik yaÅŸama katkıda bulunmalarıdır.
“Kırsal Aile, çoÄŸu kez bütün bireylerin birlikte çalışıp birlikte ürettikleri ekonomik bir birimdir. Bu tip ailede kadın, yakın akrabaları dışında genellikle kimse ile görüÅŸmemekte, ekonomik etkiye çok büyük oranda katıldıkları halde, ekonomik bağımsızlıktan habersiz, çoÄŸunlukla parasız çalışan emekçiler durumundadır.
Kırsal kesimde kadınların evde yaptıkları üretimle aile ekonomisine katkıda bulunması genelde göz ardı edilmektedir.
Kentsel Aile ise, Tarımdan tamamen kopmuÅŸ, iÅŸçi, memur, esnaf aileleridir. Kentlerde yaÅŸayan ailelerde kadın eÄŸitim olanaklarından yararlanmakta, sosyal çevresi geniÅŸlemekte ve üretken konuma geçmektedir. Kadınlar yasal haklarını daha iyi bilmektedir. Aile bireyleri arasında paylaÅŸma ve iÅŸ bölümü yaygın olarak görülmekte, bu da aile bireylerini birbirlerine daha çok yaklaÅŸtırmaktadır.” (Milli EÄŸitim Bakanlığı, 2011)
EvliliÄŸe baÅŸlama yaşının kentsel ve kırsal alanlarda ve tüm bölgelerde hızlı bir ÅŸekilde arttığı Türkiye’de sadece dini nikâhla evlenen kadınların oranı, rızası olmadan evlendirilen kadınların oranı ve yakın akraba evliliÄŸi yapan kadınların oranı da, yaÅŸanan hızlı sosyodemografik ve ekonomik dönüÅŸümün bir sonucu olarak hızla azalmaktadır. Çocuk sahibi olmanın ya da geniÅŸ aile içinde yaÅŸamanın güvence olarak görüldüÄŸü Türkiye gibi toplumlarda sosyal güvenlik kapsamının geniÅŸlemesinin aile yapısı üzerinde dönüÅŸtürücü etkisi vardır. (Koç, 2014)
Yararlanılan Kaynaklar
Prof. Dr. ASLAN, A. Kadir (2002), “DeÄŸiÅŸen Toplumda Aile ve Çocuk EÄŸitiminde Sorunlar”. Ege Üniversitesi, Ege EÄŸitim Dergisi İzmir: 2002/1 (25-33)
Prof. Dr. KOÇ, İsmet “Türkiye’de Aile Yapısının DeÄŸiÅŸimi: 1968-2011” Türkiye Aile Yapısı AraÅŸtırması Tespitler, Öneriler (24-53), T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı AraÅŸtırma ve Sosyal Politika Serisi 07 Birinci Basım, 2014, İstanbul
T.C. Milli EÄŸitim Bakanlığı, Aile ve Tüketici Hizmetleri, Aile Yapısı, 2011 Ankara,